Hvis du ønsker tryghed og stabilitet samtidigt med, at du får en forrentning på din opsparing, så er en opsparingskonto måske den rette løsning for dig.

Men hvad er egentlig en opsparingskonto, og hvad skal du være opmærksom på, inden du beslutter dig for at oprette en? Læs videre og bliv klogere på, hvilke fordele du kan få med en opsparingskonto.

Hvad er en opsparingskonto?

En opsparingskonto er en konto, hvor du kan få en attraktiv rente på de penge, som du har stående på kontoen. Det er en af de simpleste og sikreste måder, du kan få et afkast på dine penge. Kontoen er derfor især relevant for dig, der har frie midler stående, som du ikke skal bruge inden for den nærmeste fremtid.

I modsætning til en løn- eller budgetkonto, er en opsparingskonto ikke tænkt til hyppige transaktioner. I stedet er formålet med en sådan konto, at du 'parkerer' dine penge og lader dem vokse stille og roligt. Med en opsparingskonto får du nemlig et afkast på din opsparing, så du undgår, at inflationen "æder" dine penge.

På en opsparingskonto vil dine penge oftest være bundet i en bestemt periode, som kan variere fra ned til en måned og op til flere år, afhængigt af kontoens vilkår og betingelser. Typisk er der en direkte forbindelse mellem bindingsperiodens længde og den indlånsrente, som du får tilbudt. Jo længere tid du låser dine penge, desto højere rente vil du typisk også modtage. Du kan godt hæve pengene inden bindingsperioden er slut, men der vil være en omkostning forbundet med dette.

Hvis det er sandsynligt, at du får behov for at hæve pengene i løbet af bindingsperioden, vil det formentlig være bedre, at beholde din penge på en almindelig indlånskonto, så du altid har mulighed for at få adgang til pengene uden omkostninger, hvis det skulle blive nødvendigt.

Hvorfor er en opsparingskonto en god idé?

Der er mange forskellige årsager til, at det kan være en god idé at få oprettet en opsparingskonto. Vi har samlet de væsentligste grunde her.

  • Sikkerhed: Før du opretter en opsparingskonto, er det vigtigt, at du undersøger, om dine penge er dækket af Garantiformuen, der beskytter indestående beløb på dine bankkonti med op til 100.000 euro (ca. 745.000 kr.). Det betyder også, at indlån over 100.000 euro (ca. 745.000 kr.) ikke er dækket af indskydergarantien i tilfælde af, at banken går konkurs. Er din opsparing på mere end 745.000 kr., bør du derfor dele pengene op på konti i flere forskellige pengeinstitutter. Indskydergarantien gælder nemlig pr. kontohaver, som banken har registreret på kontoen. Det betyder, at hvis du har 745.000 kr. stående på to forskellige opsparingskonti i den samme bank, er det kun på den ene konto, at dine penge er beskyttet.

  • Let tilgængelighed: Selvom pengene kan være bundet i en vis periode, kan du normalt få adgang til dem relativt nemt mod et gebyr, hvis du har brug for dem. Dette giver en vis fleksibilitet i tilfælde af uforudsete udgifter eller nødsituationer.

  • Rentesats: Selvom renten på en opsparingskonto generelt er lavere end på mere risikofyldte investeringer som fx aktier, giver den stadigvæk et pænt afkast på din opsparing. Dette er især nyttigt for kortsigtet opsparing eller som en del af en diversificeret portefølje.

  • Opbygning af nødopsparing: En opsparingskonto er en god måde at opbygge en nødopsparing på, som kan bruges til uforudsete udgifter eller pludselige livsændringer uden at skulle være nødsaget til at optage et lån.

En opsparingskonto er derfor det optimale valg for dig, der ikke ønsker at investere i aktier og obligationer på grund af den medfølgende risiko, men som stadigvæk er interesseret i at få en forretning af dine penge.

Hvis du fx har en opsparing på 100.000 kr., så vil du kunne få 3.000 kr. i renteafkast det første år, hvis indlånsrenten er 3,00 %. Hvis du binder pengene i to år, så vil du i det andet år tjene yderligere 3.090 kr. grundet renters rente. Dvs. at du på en 2-årig opsparingskonto med en rente på 3,00 % tjener 6.090 kr. ved et indskud på 100.000 kr.

Hvad bør du vide, før du opretter en opsparingskonto?

Før du opretter en opsparingskonto, er der flere vigtige, du bør overveje og være opmærksom på:

  • Bindingsperioden: Når du opretter en opsparingskonto, bør du være opmærksom på, om den er med eller uden binding. Hvis der er binding, har du stadig mulighed for at hæve pengene før bindingsperiodens udløb, men så skal du ofte betale et gebyr, af det beløb, du hæver. Gebyret kaldes for dekort og varierer typisk fra bank til bank og bindingsperioden på den valgte konto. Der findes dog også mange opsparingskonti, der ikke har binding. Det kan være en smart beslutning at vælge en opsparingskonto uden binding, hvis du tror, at du i den nærmeste fremtid får brug for pengene.

  • Renteniveauet: Da det er muligt at oprette en opsparingskonto i en anden bank end den, hvor du har din almindelige nemkonto, er det vigtigt, at du undersøger, hvilken indlånsrente de forskellige banker tilbyder. Renteniveauet har nemlig stor indflydelse på, hvor stort et afkast du får på din opsparing. Jo højere rente du modtager på din opsparingskonto, jo flere penge tjener du på dit indskud.

  • Minimumsindskud: En del opsparingskonti kræver et minimumsindskud for at kunne åbne kontoen. Det kan være lige fra 25.000 kr. til 100.000 kr.

  • Fast eller variabel rente: Du skal også være opmærksom på, om du vælger en opsparingskonto med en fast eller variabel rente. Med en variabel rente forbeholder banken sig retten til at ændre renten uden foregående varsel, mens en fast rente er den samme i hele den valgte periode for din konto. En opsparingskonto med en fast rente tilbyder oftest et højere afkast end en konto med en variabel rente. Dog indebærer den højere rente ofte en forpligtelse til at binde sine penge i en periode. Derfor er det vigtigt at grundigt overveje, hvornår du forventer at skulle bruge penge, inden du beslutter dig for at binde dem. Hvis der er risiko for, at du måske skal bruge pengene på din opsparingskonto før tid, kan det være fornuftigt at overveje en konto med variabel rente i stedet, hvor du kan hæve pengene med kort varsel.

  • Gebyrer og omkostninger: Derudover skal du også være opmærksom på eventuelle administrationsgebyrer og diverse omkostninger, der kan være forbundet med at oprette og vedligeholde en opsparingskonto.

Du kan få et grundigt overblik over samt sammenligne bankernes renter og vilkår på en opsparingskonto lige her.

Få en opsparingskonto hos kompasbank

Opretter du en opsparingskonto hos kompasbank, får du ikke kun mere ud af dine penge – du bidrager også til at skabe vækst og jobs i Danmark.

Det er nemlig indskuddet fra private danskere – som dig – der gør det muligt for os at tilbyde finansiering til små og mellemstore virksomheder. På den måde er din opsparing i kompasbank med til at skabe bedre muligheder og nye arbejdspladser til glæde for dansk erhvervsliv og samfundet som helhed.

Opret en opsparingskonto med en god rente her.

For yderligere information kontakt venligst

Kasper Kankelborg

Head of Communication & Marketing

kasper@kompasbank.dk

+45 26 13 57 71

Du kan også læse om